Säätiö täytti 50 vuotta

Kirja säätiön syntyvaiheista ja toiminnasta

Alli Paasikiven Säätiö täytti 50 vuotta lokakuun 1 päivänä 2002. Juhla pidettiin Kansallissalissa Helsingissä. Sitä kunnioittivat läsnäolollaan Tasavallan Presidentin puoliso, valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi sekä rouvat Tellervo Koivisto ja Eeva Ahtisaari. Juhlapuheen piti säätiön hallituksen puheenjohtaja ministeri Marjatta Väänänen. Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja, valtiotieteen maisteri Päivi Varpasuo puhui aiheesta Lotat ja lottaperinne tämän päivän Suomessa.

Juhlaan osallistui lottien ja rintamanaisten perinnetyön johtohenkilöitä eri puolilta Suomea sekä säätiön ja sen sidosyhteisöjen edustajia.

LOTTA SVÄRD JA ALLI PAASIKIVI
Säätiön 50-vuotispäivän johdosta ilmestyi teos ”Lotta Svärd ja Alli Paasikivi”, jonka kirjoittajia ovat Iiris Arajoki-Siikala ja Kalervo Siikala. Teoksen kustantaja on Gummerus.

Teoksessa tehdään selkoa Lotta Svärd -järjestön lakkauttamisesta Moskovan välirauhansopimuksen nojalla ja järjestön jälkeen jääneestä omaisuudesta, josta 1940-luvun lopulla käytiin ankaraa polemiikkia.

Lopulta valtioneuvosto päätti, yhdistyslain mukaisesti, osoittaa valtion haltuun joutuneen ja jääneen omaisuuden osan perhepolitiikkaan ja kotien hyvinvointiin omistautuneelle säätiölle, jonka suojelijaksi ja kunniapuheenjohtajaksi suostui Tasavallan Presidentti J.K. Paasikiven puoliso rouva Alli Paasikivi.

Teoksessa tehdään selkoa siitä, paljonko rahoja oli, ketkä niitä käyttivät, mihin niitä käytettiin ja paljonko niitä on jäljellä. Teoksessa julkaistaan mm. kaikki säätiön rahoittamat tutkimus- ja kehityshankkeet: puoli vuosisataa Suomen talous-, sosiaali- ja kulttuurihistoriaa.

Säätiö lahjoitti 300 kappaletta teosta Tuusulassa toimivalle Lottamuseolle myytäväksi museon toiminnan tukemiseen.Muita uutisia